mandag den 1. januar 2007

Fup-Fonden og Ungdomshuset

Jeg har altid haft en særlig mistanke til denne Fond v. advokat Knud Foldschack. For på den ene side ville Fonden skam løse alt for de unge, men hvergang det blev konkret, så stak Fonden bare halen mellem benene.


Nedenfor er et udtræk fra nytårstalen i Ungdomshuset, hvor den mystiske fond omtales. Det er nu helt tydeligt - og nu endda fra officielt hold - at Fondens eneste formål var at hive penge ud af kommunen. Københavns Kommune solgte Jagtvej 69 med et overbevisende flertal, fordi man vurderede at Ungdomshuset ikke var en kommunal opgave og at aktiviternes skulle flyttes. Det står lysende klart i referatet fra Borgerrepræsentationen af 6. maj 1999.

Når Fonden så finder ud af, at kommunen faktisk har det standpunkt - og selvfølgeligt står ved det - at huset ikke er en kommunal opgave, så skynder advokat Knud Foldschack sig væk fra mødet. Og åbenbart har meddelt de unge, at Fonden har givet op. Det er direkte at snyde de unge. I flere måneder sidder Fonden og byder på Jagtvej 69 (der ikke engang var til salg), helt uden at kommunen var involveret. Alle de mange tilbud var på Fondens helt egne vegne, kommunen havde ikke den fjerneste aktie i det projekt.


Fonden er og bliver et stort fupnummer. Det lykkedes ikke at forpurre den politiske proces og narre kommunen ind i et uønsket projekt, ja så pakker Fonden sammen, lukker telefonerne og fortæller de unge, at pengene nu er væk? Hvis de unge skulle føle sig svigtet, så kunne de prøve at spørge til hvor Fondens 15 millioner blev af? Dem viftede Knud Foldshack rundt med, men de blev pist væk, ligesom advokaten stikker af fra møder på rådhuset når det er klart, at han faktisk skal udbetale pengene.


Det får mig til at tænke på den husejer, der ville sælge et godt hus til Fonden (Hermodgade 24), men bare fik at vide, at han skulle kontakte kommunen.





... Men der har været positive overraskelser i 2006. En handlekraftig fond trådte til, og tilbød, hvad politikerne for længst burde have gjort: De forsøgte at købe huset tilbage.


Igen og igen bød fonden ind med stadig flere private midler, mens politikerne så passive til. Til trods for, at det var politikerne, der skabte konflikten, ved at sælge huset, så blev der ikke tilbudt én eneste kommunal krone i forsøget på at købe huset tilbage.


Selvom politikerne ikke selv ville skyde penge i redningsforsøget, så viste det sig hurtigt, at de intet problem havde med, at bruge andres penge.


Pludselig mente politikerne, at fonden – der ellers hed Jagtvej 69 – skulle købe et andet hus. Efter noget forvirring meldte fonden ud, at det måske var en mulighed. Fonden konstaterede dog, at det krævede at politikerne viste reel interesse i,
at gøre noget.


Det kom aldrig og her kort før nytår gav fonden op. Der var ikke mere at gøre. Den manglende støtte fra politikerne, gjorde sagen umulig.


Fonden valgte at forlade mødet med politikerne – simpelthen fordi, det var spild af tid.


Her til aften, når vi skåler i Ungdomshuset, så vil der gå mange varme tanker til fonden Jagtvej 69, for deres bestræbelser. Det vil aldrig blive glemt af os. Vi har mødt mere vilje og forståelse for ungdomskultur fra jer, end vi nogensinde har mødt fra politikerne.


Vi er kede af, at politikerne ikke har tonet rent flag fra starten, så I ikke skulle spilde jeres tid. Selv efter, at fonden rejste sig og gik et møde på rådhuset, har politikerne desperat forsøgt at give verden det indtryk, at det er os i Ungdomshuset, der ikke vil finde løsninger."

Ingen kommentarer: